ONDERZOEK BEWIJST... MEDITATIE HELPT!

21-01-2014 11:14

Geschreven Door Jennifer | 2014-01-17 11:23:24

 

Wij wisten het natuurlijk allang, maar nu is er ook onderzoek dat aantoont dat meditatie bepaalde depressieve gevoelens en spanningsklachten echt kan verminderen. Onderzoekers van de John Hopkins University in Amerika hebben dit geconcludeerd. 'Chemische' medicijnen als antidepressiva zijn net zo goed te vervangen door meditatie.

Het onderzoek waar het hier om gaat, stelt dat klachten van verschillende aandoeningen, zoals slapeloosheid en fibromyalgie (chronisch, gegeneraliseerd pijnsyndroom) verbeterden na een mindfulness meditatieprogramma van acht weken. Daarbij leken ook het stressniveau en de kwaliteit van leven een beetje te verbeteren. Ook leken de resultaten een half jaar stand te houden.

Meditatie wordt door sommige mensen nog altijd gezien als een nutteloze tijdsbesteding. 'Even met je handen over elkaar zitten en niets doen'. Terwijl meditatie juist een actieve training van de geest is, met als doel je bewustzijn te vergroten. En daar zijn weer verschillende manieren voor te verzinnen binnen de meditatie zelf, zo stellen ook de onderzoekers van dit onderzoek.

Mindfulness meditatie leek in dit geval het beste resultaat te boeken. Mindfulness meditatie stamt oorspronkelijk af van één van de oudste Oosterse meditatietechnieken; Vipassana. Eigenlijk wordt het ook wel inzichtmeditatie genoemd. Mindfulness meditatie is eigenlijk meer dan een meditatievorm. Het is een vorm van bewustwording die je buiten meditatie ook toepast. Het legt de nadruk op het accepteren van gevoelens en gedachten zonder te oordelen en richt zich op ontspanning van lichaam en geest.

Dat mediteren een bijzonder positieve werking kan hebben op lichaam en geest, daar waren wij natuurlijk al van overtuigd. Toch is het fijn dat hier onderzoek naar is gedaan en dat dit onderzoek dat ook bevestigd. Naar onze zin kunnen er niet genoeg mensen kiezen voor een natuurlijke behandeling van (minder heftige) psychische klachten dan medicatie of placebo's slikken. Natuurlijk is het in bepaalde gevallen heel erg nodig, maar als je eens niet lekker in je vel zit, is het gewoon veel effectiever om eens een meditatieoefening te proberen. Het kan nooit kwaad om een stapje dichter naar jezelf te zetten!